Piatra NaturalaFormarea pietrei de granit.


Granitul este o roca ingenioasa compusa din doua minerale cuart si feldsoat. Este o roca intruziva, ceea ce inseamna ca sa cristalizat din magma care sa racit de pe suprafata Pamantului. Numele sau este derivat din cuvantul latin „granum”, care inseamna „boabe”, o referinta la mineralele usor vazute in stanca.


Unde se gaseste granitul?


O mare parte din scoarta continentala a pamantului este facuta din granit si formeaza nucleele continentului. In America de Nord, peisajul care inconjoara continentul. Inmormantat sub sute de metri de roci sedimentare depuse de ghetari, ve-ti gasi ceea ce se numeste „piatra de subsol”.

In lanturile muntoase, cum ar fi Sierra Nevada, Appalachians si Muntii Stancosi, granitul se gaseste in mase enorme de roci numite batholiths, care formeaza radacinile muntulor. Half Dome si Pike’s Peak sunt munti sculptati din granit.Cum se formeaza granitul?Avand in vedere abundenta de granit, nu este surprinzator sa aflam ca geologii au inca multe intrebari despre modul in care se formeaza. Sigur, vine din roci topite, dar de unde a aparut, magma? Si cat de departe a fost cristalizata magma?


Probabil ideea cea mai acceptata(cel putin in acest moment) este ca magama de granit provine dintr-un mecanism numit topire partiala, in care rocile de o compozitie foarte diferita se topesc in etape si magma initiala este imbogatota in minerale care se topesc mai intai. Dar unde se intampla ca acest lucru , fie in mantaua, fie in litosfera ramane neclara. Indiferent de locul in care s-a format maga, probabil a migrat in sus inainte de colectarea in camere mari de magma inaite de racire si solidificare.Compozitia minerala.


Desi termenul „granit” sau „granitic” este uneori folosit ca o descriere generala pentru orice piatra intruziva care arata ca granitul, numele si aplica intr-adevar uneori stanci cu o compozitie minerala foarte specifica. Granitul este alcatuit in principal din doua minerale: cuart si ortoclaza feldspat ( o varietate bogata in potasiu de feldspat). Cuartul trebuie sa compenseze cel putin 20% din piatra si ortociza cel putin 35%.

Daca unul dintre aceste criterii nu este indeplinit, atunci piatra nu este granit. De fapt, acestea sunt dingurele doua minerale care trebuie sa fie in stanca! Roca ramasa(pana la 45%) poate sa contina una sau mai multe minerale, cum ar fi feldspat plagioclaz, hornblenda, piroxeni, muscovit sau biotit.


Textrura si culoare.


Exista doua proprietati fizice evidente ale granitului care determina cum arata: textura si culoarea sa. Variabilitatea acestor doua proprietati conduce la o gama larga de aspect de granit.

Mineralele individuale din granit cresc in granule vizibile, deoarece magma se raceste incet la mai multe mile sub suprafata. Dimensiunea granulelor de diferite minerale este cea care confera aspectul „patat” la stanca.
Tot granitul are ceea ce se numeste textrura granulata, ceea ce inseamna ca boabele minerale individuale sunt vizibile cu ochiul liber. Termenul famtezie sau textura phaneritica. In anumite conditii, boabele minerale pot creste foarte mult. Cand se intampla acest lucru, granitul este numit un pegmatit.