Piatra Naturala


Cum se intretin blaturile din granit


In cele din urma aveti parte de bucataria visurilor dumneavoastra, complect utilata cu blaturi din granit.

Aceasta suprafata lustruita si culorile naturale vibrante dau un aer de eleganta sofisticata si de asemenea doriti sa ramana la fel.


Despre Granit


Granitul este o piatra naturala usor de intretinut, granitul se formeaza dupa racirea magmei care ajunge in interiorul pamatului, la fel ca toate pietrele naturale are pori mici (spatii mici intre granulele pietrei). Acesti pori absorb lichidele la fel ca un burete si acest lucru poate duce la probleme cum ar fi colorarea, acumularea de minerale si pete dure de apa.

Curatarea blaturilor din granit granitului


Cu produsele potrivite, granitul este foarte usor de curatat. Un studiu a constatat ca dupa spalare si clatire, blaturile de granit au avut mai putine bacterii pe suprafata decat blaturile realizate din otel inoxidabil, beton sau lemn.

Deci nu aveti nevoie sa utilizati substante chimice dure cum ar fi soluti care contin clor sau amoniac pentru a curata granitul. Intr-adevar, este mai sanatos atat pentru dumneavoastra cat si pentru piatra dumneavoastra sa curatati cu un detergent de piatra cu pH neutru. Acesta formula naturala va curata, lustrueste si protejeaza blaturile de granit. Este o solutie nontoxica, asfel incat nu o sa elibereze compusi organici volantii (COV) in casa dumneavoastra.

Pentru curatarea zilnica, folositi un burete usor sau un prosop de hartie pentru a indeparta mizerile si resturile de pe blaturile de granit.

Prevenirea murdaririi (patari) granitului


Daca scapati cafeaua de dimineata sau ulei de gatit pe blaturile din granit acstea ar putea absorbi lichidul si s-ar pata. Acesta este motivul pentru care blaturile din granit trebuie „sigilate” (impregnante). De obicei, se aplica un dispozitiv de etansare prin impregnare dupa montarea blaturilor. Sigiliul initial poate fii deteriorat in timp prin utilizarea de produse de curatare abrazive sau acide (inclusiv detergenti de uz casnic care contin clor, otet, portocale sau lamaie).

Pentru a testa daca granitul dumneavoastea este sigilat corespunzator, efectuati testul cu prosopul de harti. Unele tipuri de granit nu necesita tratare speciala iar in aceste cazuri procesul de tratare poate sa devina un esec distrugand estetica materialului.

- inmuiati un prosop de hartie sau un prosop de bumbac alb in apa si asezati-l pe granit dupa care asteptati cateva minute
- este culoarea granitului de sub prosop mai inchisa in caul in care sunt modificari de culoare a materialului dupa acest proces, granitul dvs necesita tratare

Chiar daca blaturile de granit sunt sigilate bine asigurativa ca ati sters scurgerile imediat ce s-au produs. Daca lasati vinul sucul de fructe sau alte alimente acestea pot manca incet sigiliul granitului.

Curatarea blaturileor de granit zilnic cu solutie de curatare profesionala ajuta la protejarea acestuia. Desigur daca blaturile dumneavoastra de granit devin patate nu iantrati in panica puteti folosi solute special pentru a scoate petele.

Protejati blaturile de granit de caldura


Un ultim punct despre ingrijirea blaturilor de granit: desi granitul este foarte rezistent la caldura, este bine sa-l protejezi, de exemplu sa puneti protectie ceva sub vasele fierbinti, sticle, vase si oale.