Piatra Naturala


Ardezia

Ardezia este o roca metaforica cu granulatie fina, care este creataprin modificarea sisturilor sau a noroiului prin metamorfismul regional inferior. Este popular pentru o mare varietate de utilizari cum ar fi: acoperisuri, podele si pavilioane datorita durabilitatii si aspectului atractiv.Compozitia Ardeziei

In functie de gradul de metamorfoza la care a fost supus. Mineralele originale din argila, șisturi se modifică la micas cu niveluri crescute de caldura si presiune. Ardezia poate contine, de asemenea, cuart abundent si cantitati mici de feldspat, calcit, pirita , hematit și alte minerale.Culoarea ardeziei


Cele mai multe placi sunt de culoare gri si variaza pana la gri închis. Ardezia se gaseste si in nuante de verde, rosu, negru, violet si maro. Culoarea ardeziei este adesea determinata de cantitatea si tipul de fier din material-ul organic care sunt prezente in stanca.

Cum se formează ardezia?

Mediul tectonic pentru producerea ardeziei este, de obicei, un bazin sedimentar anterior care devine implicat intr-o granita a placii convergente. Butasii si namolurile din bazinul respectiv sunt comprimate prin forte orizontale cu incalzire redusa. Aceste forte si caldură modifica mineralele din argila in sisturi si noroi. Foliatia se dezvolta in unghiuri drepte cu fortele de compresie ale limitei de placa convergenta pentru a obtine o folie verticala care traverseaza de obicei planurile de asternut care existau in sisturi.


Folosirea Cuvantului "Ardezie"


Cuvantul "ardezie" nu a fost utilizat in mod constant in timp si in unele industrii. Astazi cei mai multi geologi au grija sa nu folosească cuvantul "ardezie" atunci cand vorbeste despre "sisturi". Cu toate acestea, in trecut cuvantul "ardezie" a fost adesea folosit in mod liber ca referinta pentru sisturi.


Aceasta confuzie a termenilor provine partial din faptul ca sisturile sunt transformate progresiv în ardezie. Imaginati-va ca va conduceti masina spre est in Pennsylvania, prin zone de crestere a metamorfismului, incepand de unde stanca este cu siguranta "sisturi" si oprindu-se pentru a examina roca la fiecare iesire. Veti avea un moment dificil de a decide unde pe aceasta ruta "sisturi" a fost transformat in "ardezie". Poate fi dificil sa ridici o piatra si sa aplici numele potrivit unde pietrele au fost usor metamorfozate.


In industria miniera a carbunelui din Bazinul Apalac, cuvantul "ardezie" este incă folosit de multi mineri in ceea ce priveste sistul care formeaza acoperisul si podeaua unei mine si fragmente de sisturi care sunt separate de carbuni in instalatiile de pregatire . Minerii experimentati pregatesc mineri mai noi, iar limbajul arhaic este transmis.


În anii 1800, elevii de scoala primara au folosit o bucata mica de ardezie montata într-un cadru din lemn pentru scrierea practicilor si a problemelor aritmetice. Ardezia poate fi curatata cu o carpa moale. Tabele mici au fost folosite si in scoli si întreprinderi pentru a lista evenimentele zilnice, orarele, meniurile, preturile si alte anunturi. Astazi, peste 150 de ani dupa ce scriburile au inceput sa dispara de la școli, cuvantul "ardezie" este inca folosit.